Koos de Muinck composer

Koos in zijn toenmalige woonplaats Blankenberge (B)
Koos in zijn toenmalige woonplaats Blankenberge (B)

De Nederlandse componist Koos de Muinck (geb. 1963) studeerde Piano aan het Arnhems Conservatorium, volgde compositielessen bij Loek Hautus en studeerde af in de Muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. 

De afgelopen jaren schreef Koos de Muinck een aantal werken in opdracht van diverse koren, orkesten en ensembles. Voor het Margiono Quintet, bestaande uit Charlotte Margiono (sopraan) en vier musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest, componeerde hij de liederencyclus 'Eenheid uit zoveel tegendelen', op teksten van Vasalis.

Deze compositie beleefde zijn première in de Vlaamse Opera (Antwerpen) en werd daarna in Nederland uitgevoerd in verschillende concertzalen, zoals Concertzaal Tilburg en De Vereeniging (Nijmegen). Opnames van dit werk werden uitgezonden door de AVRO en de Belgische klassieke zender Klara. Zijn tweede CD, "Continuüm", werd eveneens uitgezonden door de AVRO, in het programma "De Klassieken" van Ab Nieuwdorp.

 

Musici als Danielle Riegel (eerste harpiste en soliste bij het Residentie Orkest), Martijn Sanders (solist bij Opera Zuid), kamerorkest TY en het Ciurlionis Quartet voerden zijn werken uit op podia en muziekfestivals door heel Europa. De Muinck krijgt daarnaast geregeld opdrachten van amateurensembles zoals Dekoor (winnaar Korenslag), vrouwenkoor Medusa en het UMA Kamerorkest.

Naast muziek voor de concertzaal en het theater maakte De Muinck muzikale uitstapjes naar de kinderopera: hij schreef een korte kinderopera voor het Yo!-Operafestival en een opera op tekst van Dick Bruna over 'Poesje Nel' in samenwerking met het Dick Bruna Huis.

Deze opera werd tevens uitgevoerd op internationale festivals. Tijdens dit project werkte hij ook samen met beeldend kunstenares Lou Vos, die ook het schilderij voor de CD heeft gemaakt.

Een wel heel ongewoon muzikaal uitje was de tune die de Muinck schreef voor het FIFA Wereld Kampioenschap Voetbal voor junioren (tot 20 jaar). Deze tune werd voor een nieuwsbulletin gebruikt en ieder kwartier tijdens de duur van de wereldkampioenschappen op het carillon van de Domkerk gespeeld.